Regels zijn er genoeg, maar mag je zomaar een airco aan je voorgevel hangen?

Het lijkt erop dat Nederland steeds tropischer wordt. De eerste hittegolven zijn een feit, en er zullen er vast nog meer volgen. Probeer dan maar eens je hoofd koel te houden! Een airco installeren zou een welkome oplossing zijn. Maar mag je zomaar een vaste airco aan, bijvoorbeeld, de gevel hangen? En zo ja, heb je daar dan een bouwvergunning voor nodig?

Woningwet

Als je kijkt naar artikel 1, lid 3 van de Woningwet, dan wordt een airco-installatie gezien als onderdeel van het gebouw waar het geplaatst wordt. Oftewel, als je een airco plaatst, verander je ook het gebouw. Dat is precies waarom je even moet opletten. Je hebt een vergunning nodig als:

  • het volume van het bouwwerk toeneemt. Op het moment dat je een airco met buiten-unit plaatst aan een gebouw, bijvoorbeeld je voorgevel, dan wordt je huis in feite groter. En dáár heb je een vergunning voor nodig.
  • de buiten-unit van de airco niet past binnen het bestemmingsplan. Als je een airco met een buiten-unit plaatst aan je voorgevel, dan ziet je huis er ineens anders uit natuurlijk. Wanneer dat niet past binnen het bestemmingsplan van je huis dan moet je alsnog een extra vergunning aanvragen.
Vergunningscheck

De regels zijn per gemeente verschillend. Met de vergunningcheck van het Omgevingsloket kun je kijken of jouw airco geplaatst mag worden of niet.

Meer weten, of benieuwd naar hoe onze airconditioningsystemen in jouw situatie passen? Neem vrijblijvend contact op.