De letterlijke vertaling van airconditioning is ‘het op de juiste temperatuur en zuiverheid houden van de lucht in een gesloten ruimte’. De installatie die we daarvoor gebruiken wordt ook airconditioning genoemd. Deze installatie bestaat in de basis uit drie delen.

Binnendeel

Blaast de gekoelde of verwarmde lucht de ruimte in. Deze lucht wordt aangezogen uit de ruimte zelf. Dus als de airconditioning wordt gebruikt om te koelen onttrekt het binnendeel de warme lucht aan de ruimte, en zorgt ervoor dat er vervolgens koele lucht naar binnen wordt geblazen. De afkoeling vindt plaats door de warme lucht door een koude warmtewisselaar te blazen middels een ventilator. Er zijn wandmodellen, plafondmodellen, cassettemodellen en consolemodellen. Wij kijken samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie.

airco binnendeel

Buitendeel

Geeft de overtollige warmte of koude af aan de buitenlucht en zorgt voor het transport van het zogenaamde koudemiddel. Het koudemiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in het binnendeel de lucht kan koelen.

airco binnendeel

Afstandsbediening

Binnendeel en buitendeel werken samen om de temperatuur in een ruimte te beheersen. Het systeem kan worden ingesteld door middel van één afstandsbediening via het binnendeel.

Basiswerking van de drie delen:

Typen airconditioning

Er zijn verschillende soorten typen airconditioners. Zo zijn er aircondioners die 1 of zelfs meer dan 2 ruimtes tegelijk kunnen koelen. Er zijn diverse modellen en systemen. Kijk voor een impressie gerust eens bij Airco modellen.

Split airconditioning

De eerste airconditioners bestonden uit één deel, dienden enkel om te koelen en werden gemonteerd in het raamkozijn. Alle functies zoals lucht in- en uitblazen en koelen waren verenigd in dit ene apparaat. Door de evolutie van de techniek, de mogelijkheden en o.a. esthetische wensen werden deze functies van elkaar gescheiden en ondergebracht in twee verschillende delen; het binnendeel en het buitendeel, aan elkaar verbonden middels leidingwerk. Daarom wordt een airconditioner ook wel een split airco genoemd.

Multi-splitsysteem

Indien er sprake is van meerdere ruimten wordt een multi-splitsysteem toegepast. Dan wordt er ook één buitendeel geplaatst maar hier kunnen meerdere, zelfs verschillende binnendelen aan worden gekoppeld (maximaal 5). Deze binnendelen kunnen los van elkaar functioneren en worden ook individueel bediend. Omdat binnen deze installatie verschillende binnendelen gecombineerd kunnen worden kan een wandmodel voor de slaapkamer gekozen worden terwijl op zolder een vloermodel wordt toegepast.

VRF systemen

Als airconditioning voor meer dan 5 ruimten nodig is wordt een VRF systeem geplaatst. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dat houdt in dat de hoeveelheid koudemiddel en daarmee de capaciteit binnen het systeem kan variëren. Omdat een VRF systeem toegepast wordt in grote(re) gebouwen waarin meerdere gebruikers en ruimten zijn, moet het systeem voorzien in verschillende koelings- en verwarmingsbehoeften. Een VRF systeem bestaat uit één of meerdere buitendelen in combinatie met meerdere, verschillende binnendelen. Het VRF buitendeel levert het gehele, door alle binnendelen gevraagde vermogen, de binnendelen regelen vervolgens door middel van een eigen zgn. expansieventiel de gevraagde temperatuur in de ruimte.

Meer weten, of benieuwd naar hoe onze airconditioningsystemen in jouw situatie passen? Neem vrijblijvend contact op.